Απολογία για τον τελικό

Ανακοίνωση της η ΟΧΕ:

«Την Τρίτη 14/4/2015 και ώρα 15:00 μ.μ., με απόφαση της Αθλητικής Δικαστή κα. Αντωνία Μέγγουλη καλούνται σε απολογία οι:

1)Α.Ε.Κ- ΠΑΟΚ (για τον αγώνα κυπέλλου ανδρών που διεξήχθη στις 29/3/2015 )».

Τι αναφέρεται στις εκθέσεις
Για να προκύψει το κατηγορητήριο κατά των δύο συλλόγων, εκτιμήθηκαν το φύλλο αγώνα και οι εκθέσεις παρατηρητή, ΔΕΑΒ και αστυνομίας. Σε αυτές τονίζεται ότι μέχρι την είσοδο των οπαδών της ΑΕΚ δεν είχε συμβεί το παραμικρό επεισόδιο πέρα από «κάποια συνήθη συνθήματα κατά της ΑΕΚ που ακούγονται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα», όπως αναφέρει η αστυνομία.

Από την είσοδο στις κερκίδες των οπαδών της ΑΕΚ και έπειτα καταλογίζονται στην πλευρά του ΠΑΟΚ ρίψεις 13 φωτοβολίδων, 5 βεγγαλικών, 1 κροτίδας και μερικών πλαστικών μπουκαλιών. Στην ΑΕΚ καταλογίζονται ρίψεις έξι φωτοβολίδων και αντεθνικά συνθήματα, ενώ αναφέρονται οι τρεις συλλήψεις οπαδών της, 1 στον προέλεγχο των Μαλγάρων και 2 στο γήπεδο. Επίσης τονίζεται ότι η είσοδος των οπαδών της ΑΕΚ έγινε με ορμητικότητα, ενώ αναφέρεται ως λόγος της καθυστερημένης εισόδου τους στις κερκίδες (16ο λεπτό) η δυσχέρεια σωματικού ελέγχου έξω από το PAOK Sports Arena εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των φιλάθλων.

Όλοι οι αρμόδιοι τονίζουν στις εκθέσεις τους ότι δεν υπήρξε συμπλοκή οπαδών, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, δεν υπήρξαν εισβολές στον αγωνιστικό χώρο, δεν υπήρξαν φθορές στο γήπεδο με εξαίρεση 18 σπασμένα καθίσματα και ότι η εκκένωση του γηπέδου έγινε ομαλά, χωρίς επεισόδια.

Τι υποστηρίζουν οι σύλλογοι
Μέχρι στιγμής ούτε ο ΠΑΟΚ ούτε η ΑΕΚ έχουν πάρει επίσημη θέση για τα επεισόδια. Αυτό που υποστηρίζουν ανεπίσημα και αναμένεται να αποτελέσει και την υπερασπιστική τους γραμμή, είναι ότι αφενός δεν έγινε επαρκής σωματικός έλεγχος από την αστυνομία και αφετέρου δεν υπήρξε έλεγχος ταυτοπροσωπίας κατά την είσοδο των φιλάθλων στο γήπεδο, με δεδομένο ότι τα εισιτήρια διατέθηκαν με φωτοαντίγραφο ταυτότητας. Επίσης αναμένεται να τονιστεί ότι δεν ήταν επαρκής ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων μεταξύ του πετάλου των οπαδών της ΑΕΚ και όσων βρίσκονταν στην κεντρική θύρα του γηπέδου, με αποτέλεσμα και εκεί να υπάρχουν αντεγκλήσεις και ρίψεις αντικειμένων. Οι δικηγόροι των δύο συλλόγων αναμένεται να χρησιμοποιήσουν και το επίμαχο απόσπασμα από την ανακοίνωση της ΟΧΕ, που επιρρίπτει ευθύνες στην αστυνομία, σύμφωνα με το οποίο «η ΟΧΕ δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τον σωματικό έλεγχο των παρευρισκομένων καθώς το άθλημα του χάντμπολ υπάγεται στις διατάξεις που αφορούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό του Ν2725/99 όπως ισχύει. Τονίζεται δε ότι, από πλευράς ΟΧΕ ζητήθηκε εγγράφως από την αστυνομία εξονυχιστικός έλεγχος τόσο του σταδίου όσο και όλων των φίλαθλων πριν την είσοδο τους».
Ταυτόχρονα οι δύο σύλλογοι θα τονίσουν τις προσπάθειες που έγιναν όλες τις προηγούμενες ημέρες από αθλητές και προπονητές (ο ΠΑΟΚ παρέθεσε και ειδική συνέντευξη τύπου), προκειμένου να μην ανέβουν οι τόνοι και να μη δοθούν αφορμές για οπαδική αντιπαράθεση, μέσα από τον τελικό του κυπέλλου. Επίσης φυσιολογικά θα γίνει αναφορά στις προσπάθειες που έγιναν από αθλητές, προπονητές και παράγοντες των δύο ομάδων, ώστε να εκτονωθεί η ένταση κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των φωτοβολίδων.
Η ΑΕΚ επιπλέον θα τονίσει ότι η αδυναμία της αστυνομίας να βάλει έγκαιρα τους οπαδούς της Ένωσης στις κερκίδες, πυροδότησε το κλίμα.

Ωστόσο η ιστορία έχει δείξει ότι η αθλητική δικαιοσύνη δεν λαμβάνει τόσο σοβαρά υπόψιν τις όποιες παραλήψεις από την πλευρά της αστυνομίας και εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στη συμπεριφορά των οπαδών των ομάδων. Αυτό έγινε το 2011 στη Λαμία, αυτό έγινε και πέρσι στην Κυψέλη, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα αθλήματα. Θα φανεί αν επικρατήσει και σε αυτή την περίπτωση η ίδια πρακτική.

AEK-Handball.gr